> > Kiełbasa biała
Kiełbasa biała

Przygotuj:

 
  • Mieszankę przyprawową do białej - 50 g
  • Łopatka wieprzowa - 2,5 kg
  • Boczek wieprzowy - 1,5 kg
  • Podgardle wieprzowe - 1 kg
  • 100g soli / peklosoli
  • 500ml zimnej wody
 
Przygotowanie farszu:

Mięso kroimy w kostkę. Następnie pokrojone mięso z łopatki mielimy przez sito o dużych oczkach. Boczek oraz podgardle przez sito o małych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy 100g soli kuchennej lub peklosoli oraz mieszankę przyprawową. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając 500ml zimnej wody, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy farsz odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

 

Nadziewanie jelit:

Jelita przed nadziewaniem dokładnie płuczemy w letniej wodzie z soli konserwującej. W celu uzyskania najlepszej jakości wyrobu, namoczone jelita odstawiamy na okres ok. 30 minut. Jelita napełniamy wcześniej przygotowanym farszem, uzyskując kiełbaski o długości 12-15cm.

 

 

Przygotowanie kiełbas:

Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury ok. 85°C. Następnie wrzucamy kiełbaski do garnka i zmniejszamy gaz do minimum. Parzymy je przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 75°C.